Bursa Teknik Tekstil ve Kompozit Malzemeler Sektörleri Çalıştaylar ile Güçlerini Birleştirdi

Bursa teknik tekstil ve kompozit malzemeler sektörlerinde nitelikli dönüşümün sağlanması amacıyla BUTEXCOMP Projesi kapsamında başlatılan çalıştaylar tamamlandı. Firmalar, akademisyenlerin de katkılarıyla yetkinliklerini artırma, ürün kalitesini geliştirme ve iş birliği alanlarında önemli avantajlar kazandı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde desteklenen, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi Teknik Destek Projesi (BUTEXCOMP) kapsamında Tedarik Zinciri Eşleştirme Programı Çalıştaylarının sonuncusu düzenlendi.

ALMANYA ve BELÇİKA’YA ÇALIŞMA ZİYARETİ

Sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda BUTEXCOMP Projesi kapsamında Almanya ve Belçika’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Genel Müdürü Murat Kurtlar, “Yurt dışı temaslarımızda BUTEXCOMP’a benzer merkezlerin çalışma sistemi ile ilgili görüşmeler yaptık. Hedeflerini sürekli güncelleyen bir kurum olarak temel yaklaşımımız, firmaların pazarın ihtiyaçlarına bağlı teknolojileri kullanarak verimliliklerini desteklemek. Yine ürün kalitesini laboratuvar çalışmaları ile artırmak. Yeşil dönüşüm ve inovasyon da bu sürecin en önemli parçaları. Çalıştaylar, firmalarımızın bir araya gelerek kendi yetkinliklerini paylaşması açısından önemliydi. Firmalarımızın farkındalığını artırmak için bilgilendirici faaliyetlerimizi de sürdüreceğiz.” diye konuştu.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MERKEZ OLACAK’

Çalıştaylara katılan firmalardan çok olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydeden BUTEXCOMP 2. Kilit Uzman-İnovasyon Uzmanı Mutlu Sezen, “Projemiz kapsamında önemli kazanımlar sağladık. Yeşil Ürün Projemiz kapsamında 6 seçilmiş firmamızla yeni ürün geliştiriyoruz. 10 firmamıza da geliştirmiş oldukları inovatif ürünlerin ticareti noktasında pazarlama, dış ticaret ve finansman imkânlarından faydalanma desteği sağlıyoruz. Yaklaşık 50’nin üzerinde firmamızla danışmanlık, prototipleme, test-analiz, 3 boyutlu baskılama, tasarım ve modelleme üzerine hizmet veriyoruz. Bu sayede Merkezimizi tüm altyapısıyla oturmuş, aktif ve sürdürülebilir bir konuma taşıyoruz.” dedi.

‘FİRMALAR, YURT DIŞINA AÇILMALI’

Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut da “Firmalar tarafından çok iyi bir katılım sağlandı. Çok verimli ikili görüşmeler yapıldığını gözlemledim. Firma temsilcileri ile ilişkilerimizi geliştirme fırsatı bulduk. Bu, akademisyen olarak bizim için de çok önemliydi. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayların sonucunda çok güzel iş birliklerinin hayata geçeceğine, çok iyi projelerin uygulanacağına inanıyorum. Tekstil özelinde sektörü çok iyi yerlere taşıyacak çalışmalardı. Türk tekstil sektörü, konvansiyonel üretimde çok iyi ama mutlaka teknik tekstil ve kompozit malzemeler alanında da gelişime odaklanılmalı. Firmalarımız, bu bağlamda yurt dışına açılmalı.” ifadelerini kullandı.

‘BAŞKA SEKTÖRLER İÇİN ÖRNEK OLDU’

Bursa Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Kaboğlu ise “Bursa; teknik tekstil ve kompozit malzemelerin beşiği olan bir şehir. BUTEXCOMP Projesi sayesinde teknik tekstil ve kompozit malzemeler alanında faaliyet gösteren firmalarımızın bu alanda çalışmaları olan akademisyenlerin bir araya gelmesi çok kıymetli. Ürünleri daha teknik ve katma değeri yüksek noktaya getirmesi açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum. Üniversite-sanayi iş birliği odaklı bu çalışmalar ile şehrimizin katma değeri çok yüksek ürünler çıkaracağına inanıyorum. Firmalarımızın bilinçlenmesi açısından da çok büyük bir adım oldu. BUTEXCOMP ailesine çok teşekkür ediyorum. Bunun gibi birçok sektörde de benzer faaliyetlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

BUTEXCOMP Tedarik Zinciri Eşleştirme Çalıştayının sonuncusunda Bursa KOBİ’leri, çalıştaya katılan ve ihtiyaç/ilgi doğrultusunda eşlenen tedarikçiler, çözüm sağlayıcılar ve potansiyel alıcılarla iş birliği imkânlarını ikili görüşmelerde değerlendirdi. Akademisyenler de üniversite-sanayi iş birliği odaklı görüşmeler yaptı.

BTSO tarafından yürütülen Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi (BUTEXCOMP) Teknik Destek Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor.